تحصیل در آلمان برای افرادی که قصد ادامه تحصیل در کشوری اروپایی، با موقعیت ممتاز علمی را دارند گزینه و انتخاب مناسبی می باشد. کشور آلمان در تمام مقاطع تحصیلی ابتدایی و دانشگاهی (لیسانس، فوق لیسانس، دکتری) پذیرش و ویزای تحصیلی صادر مینماید.
با توجه به دانشگاههای مختلف و شرایط دانشجو، وضعیت دریافت پذیرش و ویزا متفاوت و متغیر می باشد. معمولاً دریافت وقت سفارت برای ویزای تحصیل در آلمان یک تا یک سال و نیم زمان خواهد برد. بنابراین در ابتدای امر باید وقت سفارت توسط متقاضی رزرو گردد. برای کوتاه کردن این زمان میتوان با شرکت در دورههای زبان در کشورهای همسایه مدت اخذ وقت سفارت را به 15 روز تقلیل داد. همچنین برای افرادی که بورسیه تحصیلی دارند، وقت سفارت نسبت به سایر متقاضیان بسیار کوتاهتر خواهد بود، که این زمان در حدود 3 تا 4 هفته میباشد.
تحصیل در کالج در آلمان
جهت مطابقت تحصیلی کشورهای مختلف با سیستم آموزشی آلمان، کالج ها در این کشور دوره 1 سالهای را ارائه میدهند، تا دانشجوی متقاضی تحصیل در دانشگاههای آلمان، با مفاد درسی و زبان آلمانی تخصصی آشنا شده و با پتانسیل بالاتری وارد دانشگاه شود.
شرایط پذیرش در کالج
1) داشتن مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی
دانشجو برای ورود به دانشگاهها در آلمان باید تحصیلات متوسطه 13 ساله را سپری کرده باشد. در ایران تحصیلات متوسطه شامل 11 سال دیپلم و 1 سال پیش دانشگاهی میباشد، که 1 سال از 13 سال شرط اولیه تحصیل در دانشگا های آلمان را کمبود دارد، بنابراین متقاضی برای جبران این 1 سال باید در کالجهای آلمانی برای یادگیری زبان شرکت کرده، تا بتواند بعد از اتمام دوره کالج وارد دانشگاه شود.
2) قبولی در آزمون سراسری کنکور
چنانچه گپ تحصیلی (وقفه) بین اتمام دوره پیش دانشگاهی و ورود به کالج نداشته باشد (بیشتر از 2 سال نباشد) و همچنین معدل متقاضی بالای 15 در مقطع دیپلم و پیش دانشگاهی باشد، متقاضی میتواند بدون قبولی در کنکور وارد دوره کالج شود.
بنابراین اگر متقاضی دارای مدرکی باشد که اجازه تحصیل در دانشگاههای آلمان را نداشته باشد، حتماً باید قبل از ورود به دانشگاه دوره کالج را بگذارند.
3) مهارت زبان آلمانی
کالج ها در آلمان به زبان آلمانی تدریس می شوند، بنابراین متقاضی برای پذیرش در کالج باید حداقل سطح زبان آلمانی B1 را داشته باشد. برخی از کالجها نیز مدرک B2 را درخواست میکنند. در بعضی از کالجهای خصوصی نیز دروس به زبان انگلیسی تدریس میشود.
تحصیل در کالج 2 ترم تحصیلی را شامل میشود و 1 سال به طول میانجامد و بعد از آن آزمون خروجی FSP از دانش آموزان گرفته خواهد شد.
انواع کالجهای آلمان
1- کالج دولتی
مدرک دوره دیپلم و پیش دانشگاهی و مدرک زبان B1 از شروط لازم برای تحصیل در کالجهای دولتی می باشد. تحصیل در کالجهای دولتی تنها به زبان آلمانی امکان پذیر بوده و هزینه تحصیل در این کالجها رایگان، و تنها هزینه پرداختی، هزینه خدمات دانشجویی بین 100 تا 400 یورو سالانه میباشد.
2- کالج خصوصی
متقاضی برای تحصیل به زبان انگلیسی باید وارد کالجهای خصوصی شود. برخی از کالجهای خصوصی به زبان آلمانی تدریس میشود و داشتن سطح زبان B1 و در برخی B2 الزامی می باشد. دانش آموزانی که موفق به ورود به کالجهای دولتی نشدهاند و یا در آزمون خروجی کالج دولتی قبول نشده باشند، امکان ورود به کالج خصوصی را دارند. آزمونی برای ورود به این کالجها گرفته نمی شود. باید در نظرگرفت که بعد از اتمام کالج خصوصی آزمون نهایی خروجی توسط کالجهای دولتی گرفته میشود و دانش آموزان باید برای شرکت در آزمون خروجی به دنبال رزرو جا و شرکت در این آزمون باشند. هزینه سالانه کالجهای خصوصی بین 2000 تا 6000 یورو میباشد.
انواع کالجها براساس رشته تحصیلی و دروس تدریس شده در آنها:
1) M- Kurs
رشتههای گروه پزشکی، بیولوژی، شیمی و مجموعه¬های پزشکی
دروس تدریس شده: آلمانی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی
2) T- Kurs
رشتههای ریاضی و شاخههای فنی
دروس تدریس شده: آلمانی، ریاضی، فیزیک و شیمی
3) W- Kurs
رشتههای اقتصاد، مدیریت، علوم اجتماعی و روانشناسی
دروس تدریس شده: آلمانی، ریاضی، اقتصاد، تاریخ، جغرافی، سیاست و انگلیسی
4) G-Kurs
رشتههای هنر و علوم انسانی
دروس تدریس شده: زبان آلمانی و انگلیسی
5) S- Kurs
رشتههای زبان
دروس تدریس شده: زبان آلمانی، زبان انگلیسی
آزمونهای ورودی و خروجی
برای ورود به دورههای کالج دولتی امتحان ورودی (Aufnahmetest ) یا (Autnahmeprufung) گرفته میشود و متقاضیان تنها با قبول شدن در این آزمون میتوانند وارد کالج دولتی شوند ولی جهت تحصیل در کالجهای خصوصی آزمون ورودی اخذ نمی گردد.
شرط ورود به کالجها قبولی در آزمون زبان آلمانی نیز میباشد و متقاضی ورود به کاج باید حداقل 600 ساعت زبان آلمانی گذرانده شود.
بعد از اتمام دوره 1 ساله کالج در نهایت از دانشجو آزمون نهایی (خروجی) گرفته میشود که نمره قبولی در این آزمون و همراه نمره معدل دیپلم و پیش دانشگاهی، منجر به تعیین و انتخاب دانشگاه و ورود به دانشگاه موردنظر میشود.
تحصیل در دانشگاههای آلمان (آموزش عالی)
مقاطع تحصیلی در آلمان شامل کارشناس (Bachelor)، کارشناسی ارشد (master) و دکتری (promotin) و فوق دکتری میباشد.
انواع مختلفی از مراکز در آلمان به شرح زیر وجود دارد:
1-دانشگاه universitat
این مراکز بر پایه تحقیق و پژوهش تعیین گردیده و رشتههای علمی و پژوهش در آن ها تدریس می شود.
2- مراکز آموزشی Fachhochschule
این مراکز برپایه جنبههای کاربردی و عملی تعریف شده است و رشتههای تحصیلی مهندسی و اقتصادی و مالی ارائه میدهند. برای فارغ التحصیلان این مراکز، کار و شغل تضمین شده دارند و بسیاری از کارفرماها از فارغ التحصیلان این مراکز بهره میبرند.
3- مراکز دانشگاهی Technische universität
در این مراکز رشتههای مهندسی تدریس شده و بعد از فارغ التحصیلی میتوانند با مشاغل مرتبط با صنعت و مهندسی مشغول به کار شوند.
4- مراکز دانشگاهی Kunst und musik und film HochschuleÖ
دانشگاههای هنر و موسیقی هستند که رشتههای هنر و موسیقی و مرتبط را تدریس میکنند و حدوداً 50 دانشگاه در آلمان این رشتهها را تدریس میکنند.
دورههای تحصیلات عالی در آلمان
با توجه به این که در سالهای اخیر کشور آلمان سیستم آموزشی خود در تغییر داده و براساس برنامه بلونیا (Bologna) پایه ریزی کرده است، مقاطع تحصیلی، شامل Bachelor و master و promotion تعیین گردیده که به توضیح هر کدام از آنها میپردازیم.
مقطع لیسانس (Bachelor)
داشتن مدرک Diplom برای تحصیل در مقطع لیسانس اجباری و پیش نیاز میباشد. همچنین آلمان با توجه به دارا بودن بهترین دانشگاهها در جهان و سطح علمی بالا، علاقه مندان بسیاری را به خود جذب کرده و تقریباً یک سوم از دانشجویان مشغول به تحصیل در آلمان، دانشجویان بین المللی هستند. این مقطع بین 6 تا 8 ترم به طول میانجامد.
تحصیل در مقطع لیسانس (چه به زبان آلمانی و چه به غیر آلمانی) رایگان بوده و دانشجو تنها باید مبلغ 700 تا 800 یورو در سال را جهت هزینههای ثبت نام پرداخت کند. متقاضی جهت برخورداری از امکان استفاده تحصیل رایگان در آلمان باید مدرک زبان سطح B1 را داشته باشند. متقاضیان قبل از ورود به دانشگاه، در کلاسهای زبان آلمانی دانشگاه شرکت کرده و پس از قبولی در یکی از آزمون های DSH و یا Test Daf، می توانند وارد دانشگاه شود. آموزش در کلاسهای زبان معمولاً 6 تا 10 ماه زمان خواهد برد و این کلاس ها در دانشگاه نیز ارائه میشود. چنانچه متقاضی بخواهد به زبان انگلیسی تحصیل کند باید نمره مدرک آیلتس 6 را کسب کند.
گپ تحصیلی در سیستم آموزشی آلمانی بسیار مهم میباشد و برای تحصیل در این کشور باید گپ تحصیلی کمتر از 5 سال باشد. کشور آلمانی اجازه کار دانشجویی به مدت 40 ساعت در هفته به دانشجو جهت تامین بخشی از هزینه های تحصیلی و زندگی میدهد.
دانشگاههای خصوصی در این کشور شهریهای سالانه حدود بین 12 _13 هزار تا 20 هزار یورو را در بر می گیرد، که با توجه به رشته و شهر و دانشگاه، شهریه متغیر میباشد. از مهمترین مدارک برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان ارائه مدارک تمکن مالی است، که نشان دهنده تأمین هزینههای تحصیل و زندگی دانشجو به مدت یک سال توسط دانشجو میباشد. هزینههای زندگی و تحصیلی توسط دولت آلمان حدود ماهیانه 750 یورو تخمین زده شده است.
در انتهای مقطع لیسانس، به فارغ التحصیلان رشتههای مهندسی و علوم پایه مدرک تحصیلی B.Sc و به دانشجویان رشتههای علوم سیاسی و اجتماعی و انسانی مدرک B.A اعطا میگردد.
دانشجویان در مقطع لیسانس این شانس را دارند که یک یا دو ترم به صورت مهمان در دانشگاههای آمریکایی و یا کشورهای دیگر اروپایی تحصیل کنند.
مقطع فوق لیسانس (Master)
برای تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد در آلمان، داشتن مدرک لیسانس الزامی است. افرادی که مدرک دانشگاهی دانشگاه سراسری و آزاد را داشته باشند، نسبت به فارغ التحصیلان دانشگاههای پیام نور و غیرانتفاعی و علمی و کاربردی در اولویت قرار میگیرند. اعتبار مدرک قبلی، پیش از پذیرش، در سازمان Akademisches Auslandsamt مورد بررسی قرار میگیرد و بعد از تایید پذیرش از طرف دانشگاه صادر میگردد.
تحصیل در این مقطع 1 تا 2 سال به طول میانجامد و در رشته ها و گرایش های متنوعی امکان پذیر است.
متقاضی برای اخذ پذیرش از دانشگاههای آلمان، باید مدرک آیلتس 6.5 و یا مدرک زبان B1 آلمانی داشته باشد. همچنین شایان ذکر است که اخذ پذیرش در مقطع فوق لیسانس بدون آزمون ورودی است.
در برخی از دانشگاه ها شرط معدل بین 14 تا 15برای دانشجویان ایرانی درنظر گرفته شده است، که این شرط معدل مختص یک رشته یا یک دانشگاه خاص نمیباشد. همچنین باید اشاره کرد که برخی از دانشگاه ها ممکن است به صورت دورهای برای یک رشته خاص شرط معدل تعیین کنند.
لازم به ذکر است مواردی چون داشتن سابقه کاری، مهارت زبانهای خارجی، داشتن مقاله و … میتوانند در اخذ پذیرش به متقاضی کمک کند.
به دلیل تنوع رشته و گرایش در مقطع فوق لیسانس در این کشور، همچنین امکان تحصیل رایگان در این مقطع، متقاضیان زیادی برای تحصیل در این کشور جذب شده و تحصیل در این مقطع در آلمان از محبوبیت خاصی برخوردار است. دوره کارشناسی ارشد 2 تا 4 ترم به طول می انجامد، که براساس رشته تحصیلی مدت آن متغیر می باشد. بعد از فارغ التحصیل به رشتههای مهندسی و علوم پایه مدرک M.Sc و به فارغ التحصیلان رشتههای علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی مدرک M.A تعلق میگیرد.
مدارک موردنیاز برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد آلمان
1- مدرک کارشناسی مرتبط
2- مدرک زبان انگلیسی و یا زبان آلمانی
3- توصیه نامه از 3 استاد در مقطع قبلی
4- رزومه کاری
مقطع دکتری: (Promotion)
دریافت پذیرش از دانشگاههای آلمان اصولاً کار مشکلی است و دانشجو در صورت اخذ پذیرش از دانشگاه ها در طول زمان تحصیل خود باید به تحقیق و پژوهش بپردازد، و نتایج به دست آمده از تحقیقات خود را به صورت رساله دکتری (Dissertion) ارائه دهد و متقاضی بعد از دفاع از رساله دکتری خود و همچنین قبولی در آزمونهای شفاهی موفق به کسب مدرک دکتری می شود. طول مدت تحصیل در این مقطع 4 سال در نظر گرفته شده است.
شرایط موردنظر برای تحصیل در مقطع دکتری و اخذ پذیرش
1- سن مناسب
2- رزومه علمی در سطح بالا
3- سابقه در امور علمی و پژوهشی
4- داشتن مقالات بین المللی ISI
5- مدرک مقطع کارشناسی ارشد M.A یا M.Sc
6- طرح پایان نامه (Proposal)
7- داشتن مهارت زبان انگلیسی و یا آلمانی (با توجه به رشته و دانشگاه )
8- توصیه نامه از اساتید در مقاطع قبلی
9- اخذ تاییدیه از استاد راهنما (سوپروایزر)
متقاضی برای اخذ پذیرش دانشگاه ها در مقطع دکتری، باید سوپروایزری (استاد راهنما) که در رشته موردنظر متخصص بوده، را انتخاب کند و طرح پایان نامه و پروپوزال خود را ارسال کرده تا استاد راهنما آن را تایید کند و نهایتاً بتواند موفق به اخذ پذیرش از دانشگاه موردنظر شود. وب سایت DAAD میتواند در انتخاب استاد راهنما کمک شایانی نماید.
در تقاضانامهای که برای استاد راهنما تنظیم میشود، باید مواردی شامل هدف و علت انتخاب این استاد راهنما و موضوع موردنظر به صراحت بیان شود. همچنین استاد راهنما باید در رشته تحصیلی در زمینه موضوع انتخابی رساله دانشجو مناسبت علمی داشته باشد.
طرح تحقیقی برای مقطع دکتری
1- موضوع پژوهشی (1 تا 2 صفحه)
2- ارتباط موضوع مطروحه با رشته تحصیلی
3- تحقیقات لازم نسبت به موضوع
4- منابع مربوطه
5- نوع روش تحقیق
6- برنامه ریزی به صورت دقیق تحقیق
دانشگاههای آلمان مورد تایید وزارت علوم ایران
گروه الف) دانشگاههای رده ممتاز آلمان
Bielefeld University دانشگاه بيله فلد
Eberhard Karls Universität Tübingen دانشگاه ابر هارد کارلس توبینگن
Freie Universität Berlin دانشگاه آزاد برلین
Humboldt – Universität zu Berlin دانشگاه هومبولت برلين
johann Wolfgang Goethe University Frankfurt am Main دانشگاه يوهان ولفگانگ گوته فرانکفورت
Justus- Liebig- Universität Gieiversitat GieBen دانشگاه بوستوس لیبیگ گیسن
Leibniz Universität Hannover دانشگاه لایبنیتس هانوفر
Maximilians – Universität München-Ludwig دانشگاه لودویگ ماكسيميليانز مونیخ
Philipps – Universität Marburg دانشگاه فیلیپس ماربورگ
–Westfälische Technische Hochschule Aachen Rheinisch دانشگاه آخن
Ruhr – Universität Bochum دانشگاه رور بوخوم
Ruprecht- Karls- Universität Heidelberg دانشگاه روبرشت کارلس هایدلبرگ
Technische Universität Darmstadtدانشگاه صنعتی دارمشتات
Technische Universität Dresden دانشگاه صنعتی درسدن
Technische Universität Braunschweigدانشگاه صنعتی برانشوایگ
Technische Universität München دانشگاه صنعتی مونیخ
Universität Bayreuth دانشگاه بایر ویت
Universität Bremen دانشگاه برمن
Universität des saarlandes دانشگاه سارلندس
Universität Dortmund دانشگاه دورتموند
Universität Erlangen- Nürnberg دانشگاه ارلانگن- نورنبرگ
Universität Freiburg دانشگاه فرایبورگ
Universität Jenaدانشگاه ینا
Universität Karlsruhe دانشگاه کارلسروهه
Universität Leipzig دانشگاه لاییزیگ
Universität Regensburg دانشگاه رگنسبورک
Universität Stuttgart دانشگاه اشتوتگارت
Universität Ulm دانشگاه اولم
Universität Mannheim دانشگاه مانهایم
University of Bonnدانشگاه بن
University of Duisburg -Essen دانشگاه دویسبورگ- اسن
University of Düsseldorf دانشگاه دوسلدورف
University of Frankfurt دانشگاه فرانکفورت
University of Göttingen دانشگاه گوتینگن
University of Halle- Wittenberg دانشگاه هاله- ويتنبورگ
University of Hamburg دانشگاه هامبورگ
University of Kiel دانشگاه كيل
University of Köln دانشگاه کلن
University of Konstanz دانشگاه كونستانست
University of Mainz دانشگاه ماینتس
University of Muenster دانشگاه مونستر
.University of Würzburg دانشگاه وورتسبورگ
گروه ب) دانشگاههای رده خوب آلمان
Akademie der Bildenden Künste Stuttgart دانشگاه هنر اشتوتگارت
Bauhaus Universität Weimar دانشگاه باوهاوس وایمار
Technische Universität Hamburg- Harburg دانشگاه صنعتی هامبورگ
Technische Universität Ilmenau دانشگاه صنعتی ایلمناو
Technische Universitä Berlin دانشگاه صنعتی برلین
Technische Universität Chemnitz دانشگاه صنعتی شمنیتس
Technische Universität Bergakademie Freiburgدانشگاه صنعتی فرایبورگ
Technische Universität Clausthal دانشگاه صنعتی کلاوستهال
Universität Bamberg دانشگاه بامبرگ
Universität Siegenدانشگاه زیگن
Universität der Künste Berlin دانشگاه هنر برلین
Universität Hohenheimدانشگاه هوفنهایم
Universität Kaiserslauternدانشگاه کایزرسلاوترن
Universität Kasselدانشگاه كاسل
Universität Trier دانشگاه تریر
Universität Augsburgدانشگاه آگسبورگ
Universität Greiswaldدانشگاه گرایفسوالد
Universität Osnabruek دانشگاه اوسنابروک
Universität Postdamدانشگاه پستدام
Universität Rostock دانشگاه روستوک
Universität Lübeckدانشگاه لوبک
Universität Oldenburgدانشگاه اولدنبورگ
Universität Paderbornدانشگاه پادربورن
Universität Magdeburg دانشگاه ماگدبورگ
Universität Lüneburg دانشگاه لونبورگ
Universität Erfurt دانشگاه ارفورت
Technische Universität Cottbusدانشگاه صنعتی کوتبوس
Universität Wuppertal دانشگاه ووپرتال
مدارک لازم جهت اخذ ویزای تحصیلی آلمان
1- پاسپورت
2- شناسنامه
3- نامه پذیرش تحصیلی
4- مدرک تحصیلی 3 ساله متوسطه
5- مدرک تحصیلی دوره پیش دانشگاهی
6- مدرک تحصیلی کارشناسی و یا کارشناسی ارشد
7- فرم تکمیل شده در خواست ویزا
8- عکس رنگی
9- رزومه کاری
10- مدارک زبان آلمانی یا انگلیسی
11- انگیزه نامه
12- گواهی تمکن مالی (به صورت گواهی به ارزش 10هزار یورو و یا گواهی ضمانت از وابستگان متقاضی که ساکن آلمان میباشد. )
13- فیش پرداخت هزینه ویزای تحصیلی (75 یورو)
14- بیمه درمانی
15- گواهی عدم سوء پیشینه
مراحل اخذ ویزای تحصیلی آلمان
1- رزرو وقت ویزای تحصیلی به صورت آنلاین از طریق سایت سفارت آلمان
2- اخذ پذیرش از یک کالج و یا دانشگاه
3- مصاحبه در سفارت آلمان در وقت رزرو شده
4- اخذ ویزای تحصیلی
ویزای دانشجویی 4 ماه اعتبار دارد، که متقاضی بعد از ورود به آلمان میتواند با مراجعه به اداره امور مهاجرت آلمان (Ausländerbehörde) در شهر موردنظر، برای تمدید یک یا 2 ساله ویزای تحصیلی خود اقدام نماید.
مدارک زبان جهت اخذ ویزای تحصیلی آلمان
چنانچه تحصیل در آلمان در دانشگاه ها به زبان انگلیسی باشد، دانشجو باید مدرک IELTS حداقل نمره 6 و یا TOFFL نمره 80 تا 120 ارئه دهد. برای تحصیل به زبان آلمانی دانشجو باید حداقل مدرک B1 را داشته باشد و مابقی سطوح یعنی C1, B2 را در آلمان آموزش ببیند تا بتواند در آزمونهای Test Daf , DSH شرکت کرده و پذیرفته شود.
بررسی ویزای همراه برای متقاضیان ویزای تحصیلی آلمان
متقاضی اخذ ویزای آلمان، باید ابتدا خود وارد کشور آلمان شده و بعد از سپری شدن مدت (90 تا 365) روز برای همراهان خود که شامل همسر و فرزندان زیر 18 سال میباشند، اقدام به درخواست ویزای همراه نماید.
متقاضی برای اخذ ویزای همراه برای خانواده خود باید مدارک تمکن مالی لازم جهت تامین هزینههای زندگی خانواده و داشتن محل زندگی مناسب برای همراهان را ارائه نماید. همچنین همراهان متقاضی باید مدرک زبان در سطح A1 را داشته باشند، تا بتوانند ویزای همراه را دریافت نمایند.
نحوه کار در حین تحصیل
برای دانشجویان مشغول به تحصیل در کشور آلمان این امکان فراهم شده، که بتوانند به مدت 120 روز در ایام تعطیل بین دو ترم به صورت تمام وقت و یا 240 روز در طول ترم به صورت پاره وقت مشغول به کار باشند، که درآمدی حدود 8 تا 12 یورو برای هر ساعت دریافت میکنند.
همچنین برای همراه متقاضی اصلی نیز محدودیتی جهت اشتغال به کار وجود ندارد، و همراه میتواند در آلمان به صورت تمام وقت مشغول به کار شود.
میزان کار بعد از اتمام دوره تحصیل در آلمان
فارغ التحصیلان دانشگاههای کشور آلمان از شانس بیشتری نسبت به نیروی ماهر و متخصص خارجی برای کسب کار مورد نظر برخوردار هستند. فارغالتحصیلان میتوانند بعد از اتمام تحصیل خود درخواست تمدید 18 ماهه اقامت خود را داشته باشند و برای جستجوی کار اقدام نمایند و در نهایت بعد از یافتن شغل و کار موردنظر موفق به اخذ اقامت کاری آلمان شوند و همچنین در شرایطی میتوانند بلوکارت اتحادیه اروپا را اخذ نمایند.
شرایط اخذ کارت آبی (Bluecard)
1- فرد تحصیل کرده، و همچنین از نیروهای ماهر و متخصص در رشته خود باشد.
2- از اتباع غیر اروپایی باشد.
3- قرارداد کاری یا پیشنهاد کاری با حداقل حقوق سالانه 50 هزار یورو داشته باشد.
4- مدرک دانشگاهی از دانشگاههای آلمان داشته باشد.
اخذ تابعیت بعد از تحصیل در آلمان
صرف تحصیل در کشور آلمان منجر به دریافت اقامت آلمان نمیشود و باید بعد از اتمام دوره تحصیل با یافتن کار مرتبط با تحصیل، اقامت تحصیلی را به اقامت کاری تبدیل کرد. متقاضی می تواند بعد از اخذ ویزای کاری و گذشت 5 سال از آن، برای دریافت اقامت دائم و نهایتاً بعد از سپری شدن 3 سال از اخذ اقامت دائم (8 سال) برای دریافت تابعیت و پاسپورت اقدام نماید.
شرایط اخذ تابعیت آلمان
1- سپری شدن زمان تعیین شده برای اقامت آلمان بدون سوءپیشینه و اثبات داشتن محاسن اخلاقی در مدت زمان 8 سال
2- داشتن مدرک زبان آلمانی در سطح B1
3- پرداخت مالیات به دولت در طول مدت اقامت
4- اثبات تأمین هزینههای زندگی
5- پایبندی به قانون اساسی آلمان و رعایت قوانین شهروندی
6- پذیرفته شدن در آزمون شهروندی و آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم آلمان و ادغام با جامعه آلمان.